Nicky Gootjes is meer dan 30 jaar geleden gestart als hondentrainer bij de Dierenbescherming. Zij is één van de eerst afgestudeerde Gedragstherapeuten voor Honden. Haar kennis breidde zij uit door het volgen van diverse congressen en workshops.

Nicky is gastdocent geweest op diverse opleidingen voor onder meer de vakken Gedrag Hond, Gedrag Kat en Trainen Dieren. De laatste jaren geeft zij les bij de Tinley Academie bij ondermeer de opleiding Instructeur Neuswerk en Activiteitencoach.

Uiteraard geeft zij ook lezingen en workshops voor (ras)verenigingen.

Haar eigen Gedragscentrum Samenspel heeft een unieke belevingstuin, helemaal ingericht om de relatie tussen mens en hond te versterken. Niet voor niets is de naam van haar bedrijf Samenspel. Zij gaat er van uit dat een dier graag wil samenleven cq. samenwerken met de mens mits de relatie gebaseerd is op wederzijds respect.

Van haar hand zijn verschillende boeken verschenen, zoals Begrijp ik mijn hond/kat?, Hersengymnastiek, Actief Onderweg en Z’n neus achterna; maak van uw hond een speurneus. Tevens heeft zij voor de ANWB een gids gemaakt met wandelroutes in losloopgebieden.