Detectie- & Belevingstuin Samenspel

Bij het Gedragscentrum in Apeldoorn vindt u een detectie- en belevingstuin. Deze is te huur voor particulieren, vriendengroepen, hondenscholen, etc.

In deze tuin vindt u vele ’toestellen’ die betrekking hebben op Neuswerk en Balans & Coördinatie. Zowel beginnende honden als ervaren honden zullen voldaan en gezond moe naar huis gaan.
De essentie is dat u samen met uw hond actief bent; een samenspel tussen mens & hond. Het is niet de bedoeling dat de hond zich in zijn eentje vermaakt en los door de tuin heen rent. Daarom is het een Detectie- en Belevingstuin en is het geen snuffeltuin. In snuffeltuinen is het juist de bedoeling dat de hond los gaat en zichzelf vermaakt.
De oefeningen kunnen in de tuin los van de lijn gedaan worden als de hond voldoende gehoorzaam is en ook gewend is om los van de lijn te werken. Het is niet erg als de hond nog niet helemaal onder controle staat. Dit kunt u dan direct oefenen. Belangrijk is wel dat u het leuk vindt om dit samen met uw hond op te bouwen.

Het eerste bezoek is altijd met uitleg en begeleiding door Nicky Gootjes. Daarna is -in overleg- mogelijk om zelfstandig aan de gang te gaan of door te gaan met begeleide sessies.

Neuswerk

In de tuin kunt u de neus van uw hond ‘overuren’ laten maken. Hij kan snuffelen naar speeltjes, voer, mensen, een aangeleerde geurstof. Het maakt niet uit. Dat wat de hond leuk vindt, geleerd heeft en wat hij graag samen met u doet. De zoek-oefeningen kunnen los van de lijn gedaan worden als de hond gehoorzaam is en ook gewend is om samen met u los van de lijn te werken.
Het maakt ook niet uit of de hond een beginner is of dat uw hond al geleerd heeft te zoeken naar mensen of een bepaalde geurstof. Van beginner tot gevorderde, alles is mogelijk.

.

Honden die lekker willen snuffelen, aan detectie en/of slachtoffer zoeken doen, kunnen in de belevingstuin hun hart ophalen.
Voorbeelden van toestellen voor Detectie, klik hier.
Voorbeelden van toestellen voor Slachtoffer zoeken, klik hier. Maar we verklappen natuurlijk niet alle verstekken (verstopplekken), zoals het ondergrondse verstek.

Balans & Coördinatie

Het lijkt zo simpel: bewegen. Maar om goed te kunnen bewegen (en dus blessures te voorkomen), moet een hond zich bewust zijn van zijn lichaam. Belangrijk is dat de hond al zijn spieren gebruikt. Door het trainen van de coördinatie en de balans, wordt de hond bewuster van zijn lichaam en gaat daardoor zijn spieren beter gebruiken. De hond wordt ook sterker en kan beter presteren in de sport.

In de belevingstuin zijn ondermeer een Blote Potenpad en een Junglebaan met hangbrug, touwbrug en wiebelbrug. Klik hier voor meer foto’s.

Het zal duidelijk zijn dat het niet de bedoeling is dat de hond over deze toestellen heen mag racen. Alles wordt begeleid en in stapjes aangeleerd. Rust is essentieel. De hond is dan ook aangelijnd om te voorkomen dat de toestellen verkeerd genomen worden.

Het kost een hond veel energie om de balansoefeningen te doen. De tijdspanne dat een hond hiermee bezig kan zijn, is dus beperkt. Daarom is het aan te raden de Balansonderdelen te combineren met Neuswerk.

Prijzen

Prijzen zijn inclusief BTW voor particulieren.
Losse keer, 45 minuten, 1e keer, (1 hond) incl. begeleiding: € 35,-
Losse keer, 45 minuten, 1e keer (2 honden van 1 huishouden) incl. begeleiding: € 45,-
Losse keer, 45 minuten, 1e keer, 2 huishoudens (max 3 honden), incl. begeleiding: € 60,-
Losse volgende keer, 45 minuten (max 2 honden van 1 huishouden): € 20,-
Losse volgende keer, 45 minuten, 2 huishoudens (max 3 honden):
€ 35,-
5-Strippenkaart, 45 min. per keer, zonder begeleiding, 6 maanden geldig: € 90,-

Voor hondenscholen die het terrein willen boeken, gelden andere prijzen.

Kom langs

In ieder geval de eerste keer ontvang ik je graag persoonlijk. We lopen samen door de belevingstuin en ik geef -indien gewenst- tips & trucs waar, wat en hoe je aan de gang kan.

Bel gerust om een afspraak te maken.

Tot ziens.